Nem tudom eldönteni, hogy ez a recept egy öblítést nem igénylő természetes hajápoló, vagy éppenséggel egy gyengéden ápoló vegyszermentes hajformázó.
Azt előre mondom, hogy ettől a lenmagos hajzselétől nem lesz betonkemény, tüsi a frizura. Jótékony tulajdonságai főleg a természetes göndör, vagy a dauerolt hajon látványosak, de nagyon szép tartást ad a hullámos és az egyenes hajnak is.
A lenmagban található olaj gyönyörűen ápolja a hajat, selymes fényt ad. A zselé maga pedig rugalmas tartást, szépen definiált loknikat, hullámokat biztosít.
Az elkészítése nagyon egyszerűnek tűnik, a trükkös rész a vége felé jön, amikor át kell szűrni.
Amire szükség lesz a lenmagzselé elkészítéséhez:
- kis méretű fazék
- sűrű szövésű szűrő
- lenmag
- víz
- ha nagyobb adagot készítünk, jégkocka tartó
1 rész lenmagot 8 rész vízzel felteszünk főni. (A negyed bögre lenmag egy olyan adag, ami 2-3 hajformázásra elég.)
A keveréket addig forraljuk, amíg nyúlós “slime” állaga nem lesz- gyerekesek előnyben.
A lenmagzselé ilyenkor a víznél sűrűbb, folyósan cseppen a kanálról, de a maradék visszaugrik. Egy híg, nyúlós zselés állagot szeretnénk, amire automatikusan, nevetve azt mondjuk, hogy “pfúj!”
A kész lenmagzselét egy sűrű szűrőn vagy esetleg harisnyán átszűrjük. Ennek elvileg könnyen kell mennie, ha nem, akkor túlfőztük a zselét. Picit hígítva, visszamelegítve újra lehet próbálkozni a szűréssel.
Mivel ez egy víz alapú termék, nagyon könnyen romlik, penészedik. A hűtőben kb 1 hétig áll el. Ha nagyobb adagot készítettünk, a maradékot jégkockatartóban fagyasszuk le! Így mindig van friss hajformázónk.
A természetes lenmag hajzselé használata
Hajmosás után törölköző nedves, vagy még teljesen vizes hajra vigyük fel. Szárítsuk a megszokott módon. Rugalmas, laza, természetes tartást fog adni.
Göndör haj esetén nyugodtan eláztathatjuk vele a hajunkat, majd hagyjuk levegőn megszáradni! Ha a száraz hajunk esetleg kemény érzetű, nyomkodjuk alulról felfelé a tincseket addig, amíg a hajunk puha tapintású nem lesz.
A visszamaradt lenmagot nem kell kidobni. Nyugodtan használhatjuk kekszek alapanyagának, müzlibe, müzliszeletekbe. Igazi zero waste projekt!